Suomussalmella suojeltiin pala Ylä-Kainuun historiaa

Luonnonperintösäätiö Niemenkangas Suojelualue


Luonnonperintösäätiö on hankkinut suojelualueeksi reilun kahdenkymmenen hehtaarin kokoisen rantametsän Vuokkijärven Niemenkankaalta Suomussalmelta. Niemenkangas on säätiön seitsemäs suojelualue Kainuussa.

Suojelualue on osa entistä Vuokkiniemen tilaa, joka autioitui 1960-luvulla aloitetun voimakkaan säännöstelyn seurauksena. Säännöstelyyn liittyvä Vuokkijärven vedennosto on tehnyt Niemenkankaasta saaren.

Niemenkankaan saaressa sijaitseva 160-vuotias männikkö on uinunut koskemattomana läpi historian, kertoo Luonnonperintösäätiön suojeluasiantuntija Ari-Pekka Auvinen.

”Yhteys Oulujokeen on vaikuttanut suuresti Vuokkijärven kohtaloon. Niemenkankaan suojelualueella näkyy Ylä-Kainuun historia monella tavoin. Rannalla on Museoviraston rajaama kivikautinen asuinpaikka, jonka säännöstelyn aiheuttama rantojen eroosio paljasti.”

Niemenkankaan suojelualue on kainuulaista alkuperäistä mäntykangasta puhtaimmillaan. Osa männyistä on keloutunut tikkojen ja leppälinnun pesäpuiksi, osa jatkaa kasvuaan todennäköisesti vielä satoja vuosia.

Niemenkangas kartalla
Ari-Pekka Auvisen teksti Niemenkankaan historiasta

Kuva: Ari-Pekka Auvinen
 

Mediatiedotteet