Keltalampi, Heinola

KARTTA: Keltalammen metsä kansalaisen karttapaikalla

Luonnonperintösäätiö osti Keltalammen metsän heinäkuussa 2008 pitkien neuvotteluiden jälkeen. Alueeseen kuuluu kahdeksan hehtaaria metsää sekä puolen hehtaarin lampi lähes kokonaan.

Keltalammen metsä sijaitsee Heinolan ja Mäntyharjun rajalla, Kousanniemellä. Ympäristössä on runsaasti lampia ja puroja sekä metsämaata; ympärivuotinen asutus puuttuu lähes kokonaan. Ei ihme, että kesällä 2008 alueella onkin nähty karhuemo poikasineen.

Keltalammen metsä on luonnontilaisen kaltainen ja sen tunnelma erämainen. Puusukupolvia on useita ja puusto muodostaa useita latvuskerroksia. Lahopuuta esiintyy koko alueella. Maasto on paikoin kuivahkoa, paikoin tuoretta kangasta. Valtapuina ovat kuusi ja mänty, mutta seassa kasvaa myös lehtipuita, lähinnä haapoja. Metsässä on harvinaisen paljon suuria muurahaispesiä.

Keltalammesta lähtee puro, joka kulkee suurimmaksi osaksi luonnonuomassa: vain sen niskaa on joskus kaivettu, mutta sielläkin puro palautuu luonnontilaan. Tämän ansiosta Keltalampi onkin asettumassa alkuperäiseen pinnankorkeuteensa. Lampea ympäröi ehjä, kaunis rämereunus.

Puronotko muuttuu alempana kanjonimaisen syväksi kuruksi. Sen tienoilla kasvillisuus on rehevimmillään.

Keltalammen metsän entinen omistaja Kari Mörsky kertoo myyneensä metsän juuri Luonnonperintösäätiölle, koska oli järkyttynyt näkemistään avohakkuista lähiympäristössä.

Kuva: Ilpo Piiroinen 2009

Osta pala Keltalammen metsää!

Ryhdy Metsän Kummiksi, autat suojelemaan lisää erämaisia metsiä!